Ulrika Forsberg

” Fifty fifty ”

I samarbete med Försäkringskassan

Visste ni att mammorna idag tar ut hela 75% av föräldradagarna och pappan endast 25%? Jag funderar lite kring vad det kan bero på. Är det kanske ekonomiska skäl? Att papporna tjänar mer än mammorna på sina jobb? Eller är det av gammal vana? Att det liksom bara blir naturligt att mamman ska vara hemma och ta hand om barnen?

Vad tror ni? Vad har ni själva för erfarenheter?

Jag förstår ju att många mammor så klart älskar att vara hemma med sina barn, men gör inte pappan det också? Ska man inte dela lika på det goda i livet? 🙂

Å lika viktigt som det är att båda föräldrar tar stor del i barnens liv tror jag är att båda föräldrarna också får ha deras jobb, båda två måste få behålla det ”vuxna” deras karriärer och få behålla den biten!:)

Läs mer om ”fifty fifty” kampanjen HÄR där ni även kan se en film där Herr och Fru Lagergren berättar om det här!

Nedan kommer (tycker jag) 3 viktiga frågor och svar från Försäkringskassan!

1. Vi har inte råd att dela på dagarna. Ändå säger Försäkringskassan att vi ska dela jämställt? 

Svar: Ett vanligt argument till att man inte delar föräldradagarna mer jämställt är att man inte har råd. Men vi vet att många familjer faktiskt skulle tjäna ekonomiskt på att dela mer lika även om den ena parten tjänar mycket mer än den andra. Det beror på flera saker, till exempel att arbetsgivare med kollektivavtal ofta betalar så kallad föräldralön som täcker upp för en del av inkomstbortfallet vid föräldraledighet. Detta är något som många föräldrar inte känner till.

Om du vill räkna på just din ekonomi finns det ett bra planeringsverktyg på Mina sidor eller i Föräldrakollen. Argumentet att man inte har råd för att den andra tjänar mer haltar också, eftersom vår statistik tydligt visar att kvinnor är tar längre föräldraledighet, även när de tjänar mest. Kön går alltså före lön. Åtminstone i de flesta fall, även om det självklart kan finnas undantag.

2. Men vi vill själva bestämma hur vi ska dela på föräldraledigheten? 

Svar: och det kan ni, så när som på tre månader som är vikta för varje förälder (för barn födda innan 1 januari 2016 gäller två månader). Föräldraförsäkringen är den mest flexibla i världen och ger föräldrar stora möjligheter att själva utforma sin föräldraledighet. Vår roll är att informera om konsekvenserna av olika val, men i slutändan bestämmer varje familj naturligtvis själv hur man fördelar dagarna.

3. Menar Försäkringskassan att män som inte tar ut föräldradagar är sämre föräldrar? Många män kanske är hemma med barnet trots att de inte tar ut föräldradagar.

Svar: självklart är inte män sämre föräldrar än kvinnor. Det är fullt möjligt att ha en bra relation med sitt barn och även ta ett stort ansvar för sitt barn även om man inte är föräldraledig. Dock har vi en studie som visar att män som tagit ut en större andel av föräldraledigheten också tar ett större ansvar för hem och barn. Det visar alltså att fördelningen av föräldraledigheten är en ganska bra beskrivning av hur det totala ansvaret för barnet är fördelat.

 


Lyckliga nyblivna föräldrar ❤️

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Caroline Torbjörnsen Valberg

    För att vi i familjen aldrig bokat/åkt på en resa tillsammans. Skulle vara underbart att ha möjlighet att åka på ett äventyr! Slippa vardagsstressen som äter upp de flesta. Det här vore verkligen en chans att hämta energi och vara i en underbar miljö med de bästa i mitt liv!

  2. Amanda

    Jag är grymt avundsjuk på dom som faktiskt kan dela 50% på föräldrarledigt! Jag får skuldkänslor över att min sambo måste ge mig några av sina dagar till mig! Mår riktigt dåligt över det. Men ja pga det stoooora mellanrummet för våran ekonomi så blir det tyvärr så! Han får ut 21 tusen. Jag får ut 4 tusen om min chef nu ringer in mig annars så är det 1500kr.. åh vi har hus som ska betalas med! Nu har jag turen att jag lyckades få till ett 50% vikarie jobb men min sambo måste fortfarande jobba. Åh kommer endast kunna ta ut ledigt när jag jobbar.

    Jag hade jätte gärna sluppit ångesten över att ta dagar från honom.. verkligen. Men ja ni ser själva vi skulle inte gå i vinst alls! Så njut ni som kan ta ut fifty-fifty!

  3. Jennifer

    Ja, föräldraförsäkringen är jäääättebra utformad så länge man jobbar. Är den anpassad för TVÅ studenter? Njaaaee…

  4. Elin

    De mammor som faktiskt vill vara hemma då? Helt av egen fri vilja. Vi som tycker att efter nio månaders graviditet är vi värda att spendera så mycket tid som möjligt med barnet. Vi som VILL dela ”olika” just för att vi VILL. Inte för att våra män tvingar oss. Inte för det ekonomiska bortfallet. Inte för att vi inte förstår att vår pension blir lidande. Vi mammor som är fullt medvetna om att vi väljer bort jobbet och istället är hemma med barnet. Våra män som är helt överens med detta. Vem är vår röst? Vem representerar oss? Jag tycker varje familj ska få bestämma själva. Politikerna får det att låta som att det är synd om mammorna som går hemma istället för att ”göra karriär”. Så är det inte i alla familjer. Jag älskar mina söner och känner INTE att jag dragit en nitlott genom att vara den föräldern som är hemma. Jag har hellre sämre pension än att missa mina barns första år. Vi gör ett aktivt val i vår familj som gynnar oss alla, som gör oss alla nöjda och glada. Är inte det jämställt så säg?

    1. Lisa

      Jag håller helt med dig..
      Jag tycker alla familjer ska få bestämma själva hur föräldraledigheten ska läggas upp..
      Känns ju som att det är dåligt på något sätt att vilja vara hemma länge med sina barn, att inte dela på ledigheten.
      Det är ju en sån kort period dom är små ändå, så påverkar det så jättemycket på pensionen?

  5. Kirurgen

    Min man är den som tagit ut det mesta av föräldraledigheten hos oss. Detta innebär inte att jag spenderat mindre tid med mina 3 barn (samtliga under 3 år). När jag jobbar sover de en stor del av den tiden. När jag inte är på jobbet är jag hemma dvs samtliga kvällar och alla helger när jag inte är jour. Då passar min man på att göra annat för att variera lite. Sammantaget om man räknar timmar vaken tid för våra barn är de med oss lika mycket. Så för oss fungerar det jättebra att jag som mamma är den som jobbar och min man den som är hemma. Jag blir därför enormt frustrerad när staten ska bestämma att vi inte får ha det så och tvingar oss till att ställa om i 3 månader (!).

stats