Ulrika Forsberg

Ska vi ha Villiam på dagis?

En fråga som vi fått mycke är just den om Villiam går eller ska gå på dagis! 

Å Han har inte börjat något dagis än, han har varit hemma hela tiden! 

Å vi har inte pratat om eller planerat att han ska börja än heller. 

Jag får lite ångest av tanken att han ska börja dagis och skulle hellre vilja att han började efter han fyllt 2. Så vi får se!:) jag hoppas jag orkar och klarar av att ha båda hemma själv! 

Då ska vi försöka gå till kyrkis och leka med andra barn då och då istället!:)

Sålänge jag har ork och fungerande kropp som kan aktivera honom så vill vi ha honom hemma!:) 

Hur gör ni andra med era/ert barn? 

Å vilken ålder tycker ni dom ska börja på dagis? 🙂 

?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nathalie

  Vår son började på föris när han var 1år och 3 mån för jag skulle tillbaka till jobbet igen. I februari kommer lillebror/lillasyster och vi kommer ha kvar vår son på föris. Han kommer då gå 20h/v vilket blir tisdag-torsdag. Tycker att tre dagar på föris i veckan blir bra för oss alla så vår som får leka med sina kompisar och jag får lite egentid med den nya bebisen!

 2. Sara

  Vi har lite samma tanke som ni! Vi har 17 månader mellan våra två barn o inget dagis hann att påbörjas innan nr 2 kom nu i augusti. ? Väldigt nöjd med det valet även fast man ju ständigt får frågan om vår största går eller ska börja! Det känns som om det hinns med, får ångest över att barnen växer o man senare kommer att träffa dem allt mindre ? Nej,de är små under så kort period så det gör inget o ha dem hemma så länge man har möjlighet till helt enkelt ? Sköt om dig o familjen !

 3. L

  Bra val! Är själv hemma med en dotter på 3 år och en son på 1 år o 9 mån, har inga planer på att återvända till jobbet förrän yngsta barnet är 3 år. För mej är inte dagis något barnen ”behöver”, utan bara ett ställe där man har sina barn när man själv jobbar (inget illa menat om dagis såklart) Självklart är det ”jobbigt” att vara hemma med barnen, man måste ju verkligen aktivera sig (barnen), men ändå SÅ värt det! De är ju bara små en gång. Men alla gör förstås vad som känns bäst för just dem 🙂

 4. Claudia

  Min dotter är 13 månader och jag studerar (distans 5 år) samtidigt som jag väntar barn nr2. Min dotter skall inte gå på dagis.. sambon är hemma från kl 14 varje dag. Plugget sker på kvällen ?? Känner inte någon anledning ha min dotter på dagis ..

 5. Jennifer

  Förvånas över att folk kan ha sina barn hemma så länge 😮 !? Inget illa menat men hur det går ihop för folk funderar jag på 🙂 min dotter började på dagis vid 15 månader, då hade mina dagar tagit slut och även tagit en del av sambons. Kunde jag hade jag velat stanna hemma längre såklart. Men funkar helt enkelt inte ekonomiskt. Fast min dotter som nu är 18 månader, har växt otroligt på dessa 3 månaderna 🙂 blivit mer självsäker & självständig. Förut var hon fruktansvärt mammig, men nu är hon inte det så mycket. Vinkar å är så glad när vi lämnar henne.

 6. Hanna

  Jag tror det beror på hur barnet är! Jag har en son på 2 år han började dagis när han va 1år och 3 månader men då gick han bara 15 timmar i veckan i början. han älskar att vara där han vinkar åt mig och springer till de andra barnen och börjar leka och när jag ska hämta han grinar han och vill att vi ska vara kvar att leka! Vi beräknas få ett syskon imorgon men han kommer nog att gå 10-15 timmar i veckan ändå fast jag är hemma bara för han behöver få vara med kompisarna och leka på bara de sättet dom gör☺️ Sen är han en riktig vilding som aldrig sitter still så han behöver få leka och vara vild bland andra barn och inte bara med oss vuxna.

 7. Lizzy Weiner

  Det är upp till föräldrarna. Alla är vi olika. Min son börjar när han blir 1 år och 5 månader. I Mars ? Kram till er./Lizzy

 8. Emelie

  Hej.
  När vi fick vårt andra barn så sa jag upp min stora dotters dagisplats. Skiljer 3,5 år på dom, så hon hade gått på dagis i nästan 2 år.
  Jag tycker det känna konstigt att hon ska vara på dagis när jag är hemma! Jag vill ju få så mycket tid tillsammans med mina barn som jag bara kan!
  Ångrar inte de beslutet! Vi har haft en underbar tid tillsammans jag och barnen. Nu ska jag jobba igen och min sambo ska vara hemma med barnen tills det är dags för den stora tjejen att börja i skolan. ☺️
  Ha en fin dag. Kram

 9. Tove Steinwall

  Vår dotter började då hon var ett år och tre månader. Det var faktiskt inte vad vi hade tänkt men vi båda fick nya jobb så vi kände att det fick bli så. Vi hade dåligt betalda jobb och trivdes inte så bra faktiskt så när vi båda fick chansen till bättre ekonomi och även arbetsförhållanden så tog vi den! Nu jobbar vi välidgt olika tider så dottern har i genomsnitt tre dagar per vecka på föris och hon har mått jättebra och utvecklats enormt av det! Hon älskar att gå dit och vill gärna dit även om hon är ledig haha! Nu kommer snart en bebis till oss och då kommer hon få vara hemma med oss allihopa första veckorna men sen kommer hon få gå tillbaka och gå där ändå, just för att hon förmodligen kommer ha tusen gånger roligare där med sina kompisar än med en bebis hemma! ? Och vi tror hon kommer ha ut väldigt mycket av det, stimulans av andra barn och lek! ?

 10. Nathalie

  Vår son började då han var 1 år och 5 månader. Då började jag jobba igen, och sambon var Föräldraledig varje fredag hela första året på dagis. Plus att våra mammor hämtade varsin dag i veckan. Men ändå kom han upp i minst 30h/vecka. Det gick jättebra, men nu när jag ser barn i den åldern börja på dagis så förstår jag inte hur vi kunde lämna honom där?! Dom är ju så små.. Nu när lillasyster kom så är han där 15h/v men det är ju för att nu har han alla sina kompisar där och grejer dom hittar på som jag verkligen inte vill ta ifrån honom. Han älskar att vara där. Men nu är jag iallafall helt inställd på att ha dottern hemma till hon fyller 2 om vi kan få det att fungera, tycker inte man behöver sätta dom på dagis tidigare än så. Dom är så små och självklart mår dom bäst av att få va med sina föräldrar, och istället gå på tex kyrkis för att träffa andra barn. Men det absolut viktigaste är nog ändå att ni gör det som känns rätt i era hjärtan ?

  1. Sara

   Vår son började när han var 1,5 år! Sen fick vi nr två när var 1 år och 10 månader. Vi lät honom fortsätta gå på dagis för att få stimulans. Det är väldigt svårt att underhålla första barnet när man är hemma med två. Andra barnet ska ammas så gott som hela tiden, måste få närhet mm. Vår son ville ha mer uppmärksamhet så då vart de dagis 🙂

 11. Sandra

  Njut njut av denna tiden du har med dom som små. Den får du aldrig tillbaka . Jag har alla mina hemma så länge det går ekonomiskt. Min äldsta är 3,5 år och sen en snart 2 år och minsta 5 månader. Man har att göra och ibland blir det jobbigt men jag skulle inte vilja byta bort det mot nått annat val. Vi njuter av varandra så mkt som möjligt och leker och hittar på massa saker så alla aktiveras . Kompisar finns det Gott om gatan vi bor på och sen öppna fsk mm. 12 kusin barn att busa med mm. Men sen har de inget behov av kompisar I denna åldern heller. Men alltid kul att leka med andra barn såklart ?

 12. Katharina

  Min dotter började på dagis när hon var 16 månader men jag var då ensamstående så hade inte direkt något val.
  Sonen var över 2 år gammal.
  Jag hade väntat så länge det går eller ja till 3-4,då vill de ha vänner.

  Kan även berätta att min mamma tog hand om 5 barn födda tätt.

 13. Angelica

  Ålder är oväsentligt. Finns inget rätt eller fel. De är ju vad som passar familjen bäst. Jag har inte sinnet för att vara hemma med barn på heltid. Å de är både själviskt och osjälviskt. Men summan av kardemumman är att det är vad som är bäst för vår familj. Sonen var 15 månader när han skolades in och det funkade perfekt. Jag och sambon har pluggat ända tills nu så det har också underlättat väldigt mycket. Hade nog varit svårare att gå direkt till ett jobb. Får se hur de blir med nästa onge.

 14. Anni

  Tänker att ni gör rätt! Hade varit annorlunda om han redan hunnit börja på dagis. Nu vet han inget annat, forfarande liten och har inte riktigt behovet av de sociala ännu. Och de skulle bli konstigt om att han ska behöva förknippa lillebror kom till världen och fick gå till dagis!

 15. V

  Min dotter var 1år & 1 mån när jag skolade in henne. Jag är frisör så jag kunde inte va hemma längre på heltid, hon är där 2-3 dar i veckan ca 5-6 timmar. De va bland det bästa jag gjort för hennes skull. Hon har utvecklats så mycket det är så roligt å se. Jag vet att hon får vara ute, varierad kost, kompisar och en massa lek. Dessutom så är hon överallt här hemma så det är skönt å veta att hon får springa av sig lite. Hon har definitivt inte tid å följa med hem på ef/kvällen. Det dagiset hon går på säger att jag tog helt rätt beslut att skola in henne.

 16. Felicia

  Min äldsta son började när han var bara några dagar över 1 år, jag hade helst velat ha honom hemma lite längre men var ensamstående och mina föräldradagar tog slut så jag var tvungen att börja jobba.
  Nu är han 3 år och 10 månader och går 15 timmar när jag är hemma med lillebror som är 2 månader. Hade jag fått bestämma hade jag haft han hemma till 1,5-2 år. Nu tycker jag att det är bra att han får vara på dagis dom timmarna i veckan, han behöver det och han tycker det är roligt!

 17. Lina

  Jag börjar bli trött på denna ständiga fråga om hur man har tänkt med dagis; ha plats eller inte ha plats? Det är som att man ska vara lite bättre mamma och förälder om man väljer att ha sina barn hemma så länge som möjligt. Dessa mammor är också förbaskat bra på att ge oss mammor dåligt samvete över att vi valt dagis åt äldsta barnet. Så ja.. vi har dagis åt sonen på 18 månader. Hemma finns också en lillasyster på 5 månader. Varför vi har valt att ha han på dagis är för att Han har behov ut av det. Vi bor i en liten lägenhet i stan i en liten kommun utan Öppna förskolor och kyrkis. Sedan har jag inte tiden och orken att ge hn den uppmärksamhet han behöver.. men jag är minst en lika bra mamma som dem som väljer ha barnen hemma längre också. Om alla bara kan sluta jämföra och ska vara bättre..

  1. Jasmine

   Så himla bra sagt! Håller med rakt av. Alla ska pika varandra och tävla om vem som är bäst och vem som kan sitta hemma i flera år. Vissa har faktist jobb att gå till så man kan betala räkningar osv.

  2. Lisa

   Bra val! Är själv hemma med en dotter på 3 år och en son på 1 år o 9 mån, har inga planer på att återvända till jobbet förrän yngsta barnet är 3 år. För mej är inte dagis något barnen ”behöver”, utan bara ett ställe där man har sina barn när man själv jobbar (inget illa menat om dagis såklart) Självklart är det ”jobbigt” att vara hemma med barnen, man måste ju verkligen aktivera sig (barnen), men ändå SÅ värt det! De är ju bara små en gång. Men alla gör förstås vad som känns bäst för just dem 🙂

 18. Nathalie

  Vår äldsta dotter började på dagis när hon var 13 månader, det har fungerat jättebra. Är mammaledig nu med minsta dottern nu som är 6 månader så den stora går 9-14 tisdagar onsdagar och torsdagar. Den äldsta trivs bra och pratar om dagis och sina kompisar varje dag. Den lilla kommer börja helt veckan efter hon fyller 1 år. Hoppas det går lika bra med hennes inskolning och allt 🙂

 19. Yilaini

  Förskola är bra för barn, dock ska barnet ha kortare dagar som typ 8-13 eller 9-14 när dom är små ( från 1,5 år ). Forskningen påvisar att barn som har gått i förskolan har lättare för skolan sedan än dom barnen som har varit hemma med mamma eller pappa.

 20. Malin

  Jag fick först en dotter sedan en son ett år senare (båda födda maj)
  Vi valde att hon skulle börja på
  Dagis i augusti (1 år och 3 månader)
  Jag personligen kände att jag ville kunna ge sonen på 3 månader den tid han behöver, samt att min dotter har väldigt mycket energi.
  Hon trivs som bara den på dagis och man märker på henne att hon lär sig så himla mycket! Både prata, hålla i ordning, plocka undan efter sig och allt sånt!
  Så enligt min erfarenhet var det super att hon fick börja!
  Men du skall göra som du själv känner ☺️

 21. Linda

  Jag hade min äldsta son som var 2 år hemma när vi fick vårat andra barn. Det gick men var oerhört jobbigt (mest för mig tror jag) då han inte alls fick samma uppmärksamhet som han var van med. Han fick börja förskolan i augusti i år (15 tim) när han var 3 år och 2 månader och lillebror som nu är 1 1/2 år är hemma med mig och vi går på kyrkis. Vi mår bra allihopa!

 22. P

  Det är väl fantastiskt att storebror får vara hemma med sin familj. Ska han sättas på dagis och veta att mamma är hemma med lillebror o myser, medans jag måste vara här?
  Njut för tusan! Min äldsta fyller 3 nu och han erbjöds allmän förskola denna hösttermin, han går alltså 15 h i veckan och han tycker det är fantastiskt roligt. Vi har 5 min promenad till dagis. Om jag skulle behöva ta bilen och det skulle bli mer omständigt sä hade vi inte börjat än, det känns så skönt o veta att vi bara är 5 min ifrån varandra om det skulle vara något och jag tror han känner likadant. Vänta så länge du kan och märker att han verkligen behöver det, för hans egen skull. Jag tror inte att en 1-2 åring mår jättebra av att vara på dagis, och absolut då inte mer än 15/h vecka. Men måste föräldrarna jobba så är det ju såklart så. Nu med lillebror har vi bestämt att det inte blir förskola förän tidigast 2 år, även fast jag får gå helt utan ersättning från fk. Tiden med barnen är viktigare än pengar, man får leva väldigt abålt

 23. Hanna

  ett o ett halvår tycker jag. Han får andra kompisar o leka med o sen får du bara ensam tid m bäbisen. Bara ta det lugnt.

 24. Amanda

  Jag har pseudotvillingar hade äldsta hemma till han var 2 år o 2 ’månader då började dom tillsammans minsta var då 1 år och 2 månader ?. Gick hur bra som helst valde då dagmamma istället för dagis ?? Fann tryggheten i varandra och hemmiljön ??

 25. Alexandra

  Jag arbetar på förskola och vet att många föräldrar har sina barn några timmar på dagis några dagar i veckan trots småsyskon hemma. Detta för att de ska få vänner samt lära sig att samverka med andra barn, regler, få några timmars avlastning osv. Dock är det ju helt olika beroende på vad barnet behöver och det vet ju föräldrarna bäst. min sambos dotter gick på dagis för att träffa andra barn då hon knappt träffade några hemma 🙂

 26. Elle

  Hej!
  Jag har jobbat mycket på förskola och att ha dem hemma tills efter att de har fyllt 2 år är väldigt bra!
  Innan två år behöver de allra mest en vuxen famn, vilket en förälder kan ge mer av. När de börjar bli runt 3 år har de mer utbyte av det sociala en förskola kan ge. En förskola ska aldrig ersätta en förälder!

 27. Ella

  Jag tycker absolut att du ska ha villiam på dagis jag går sista året på barn och fritids pogrammet och vi pratar mycket om det här med att ha barnen på förskola och har kommit fram till att de är det bästa barnet lär sig att ha ett socialt samspel med andra barn och människor. det är även en bra start inför att han ska börja i skolan då han redan lärt sig att t.ex dela med sig till andra barn och lära sig att leka med andra barn

 28. Louise

  Jag har en dotter på 9 månader men tänkte att hon skulle börja på förskola när hon är runt 2, eller egentligen 2,5 så hon får börja ht -18, så slipper hon att börja mitt i sjukjanuari, haha.
  Tänkte gå till öppna förskolan tills dess och träffa massa vänner med barn så hon får den sociala dosen tills det är dags. Vill inte att hon börjar förrän hon själv kan säga med några ord om hon haft det bra eller inte.

 29. Marika

  Vi har valt att ha våra barn hemma. Vår dotter är 5 år och vår son blir snart 4, nu i december väntas lillasyster födas. Vi har aldrig haft förskola åt våra barn och vi kommer givetvis inte börja med de nu heller. Under våra veckor går vi på skogsmulle, kyrkans aktiviteter också har vi en grupp med andra hemmabarn i våra barnsålder. Perfekt tycker jag som får spendera mina dagar med barnen. Känner att vi är så lyckligt lottade som har denna möjligheten:)

 30. Cassandra

  Det är verkligen så olika de där med dagis, vi började inskolningen på sonens 1års dag och då var inskolningen på 2 veckor sen började han helt, och han älskar det, Dock känner jag familjen väldigt bra som driver dagiset också så därför är det nog så bekvämt för mig att ha honom där. För idag Skulle jag inte ens kunna föreställa mig att sätta in honom på ett för mig okänt dagis innan han inte kan kommunicera.. men sen har ju inte alla den möjligheten att vara hemma med barnet längre (jag hade inte de..) men vad jag har hört är det nyttigt med den sociala biten som förmed när man börjar tidigt på dagis och de är ju bra 🙂

 31. Elin

  Våran William fick börja lite smått när han var strax efter ett år, för att sedan ha ett låååångt sommarlov när lillasyster kom ut och sedan fick han börja igen på senhösten. Anledningen till att han fick börja strax efter året var för att han skulle veta vad det var och för att han gärna skulle ha börjat lite smått innan lillasyster kom så att han inte skulle tro att han började på dagis senare efter lillans födelse för då hade han ju kunna känna sig ”utstött” pga lillasyster tänkte jag. Sen ansåg vi att barn får lära sig mycket på dagis, plus att det kan vara skönt för storebror att komma hemifrån och leka med andra barn istället för att vara hemma med bebis som kan vara en tuff period emellanåt för det äldre syskonet då han alltid var van att få all uppmärksamhet, men nu delas den helt plötsligt. Rätt eller fel, jag känner att vi alla mammor känner våra barn bäst och gör givetvis det vi tror blir bäst för våra barn 🙂 För oss har det gått bra iallafall 🙂

 32. Lisa

  Jag tycker man ska göra som man själv anser är bäst. Dagis är ju inget obligatoriskt utan en möjlighet om man känner att man vill. Sen kan jag tänka mig att det kan bli lite stressigt att lämna och hämta de få timmar det gäller då lillebror ska ha ammas och så

 33. Ida

  Jag hade min dotter hemma ända till hon var 4 år, då började hon på den allmänna förskolan som är 3 timmar om dagen. Min son föddes när hon var 2,5 år. Saknar den tiden när man bara vaknade upp i lugn och ro och kunde ta dagarna som de kom utan massa måsten och tider att passa. Jag är glad att jag tog till vara på den tiden när de var små och har bara bra minnen 🙂 Mvh Ida

 34. Linda

  Mina barn är födda nästan precis som dina. Skiljer sig bara några dagar och mina är flickor. Har inte heller min äldsta på dagis. Har funderat på om hon ska gå korta dagar. Men vi får se. Ska isf vara rätt dagis och inte vilket som helst. De flesta önskar att de kunde vara hemma mer med sina barn, så varför då inte passa på när man kan och om man har råd. 🙂

 35. Camilla

  Min siste son är 2,5 börjar när han är 3 helt underbart o ha dem hemma. Gjort samma med storebröderna ? Går på öppna fsk sen har vi vänner så skönt och slippa tider och passa ??

 36. mallan

  Vår son kommer börja på dagis i feb, då är han 1,5år och hade gärna haft han hemma. Men han är alldeles för aktiv och behöver mer stimulans än vad jag kan ge honom just nu (syskon kommer i Juni). Men man gör verkligen som man själv vill och hade jag orkat hade han gärna fått vara hemma.

 37. Alexandra

  Jag jobbar som förskollärare och tycker ni tänker helt rätt efter två så har mer utbytte av förskolan än innan. Så ha han hemma så länge det funkar.

stats